Monday, May 7, 2007

яз. Белопопци - 05.05.2007 първи риболов на щека

Риболов е много силна дума щото вятъра направо сгъваше щеката. На сайта на Шимано може и да пише че щеката е проектирана специално за вятър, ама не и за този пущиняк дето духаше зверски.



Ама всичко по реда си. Няколко думи за язовира. Белопопци е платен водоем, но един от малкото читави такива. Най-важното нещо за него е че рибата може да се връща. Става въпрос за здравата риба. Ако на някой шаран му изкараш вътрешностите не върви някак си. Арендатора Венци се грижи добре - зарибява, чисти, развъжда - абе въобще светнат е пича. Има шаран, бял амур, толостолоб, щука. През 2005 пусна една камара американски сом, но май всичкия даде фира от раз. През есента пуска американки, но те не може да се връшат и стават на мезе до пролетта. От плевелните има бабушка, костур, уклей, каракуда, някой и друг лин и клен. Абе въобще приятно място.

Язовира се намира след село Белопопци, на около 45 км от София. Стига се много лесно - от София се хваща подбалканския път (не магистралите за Варна или Пловдив, а този между тях). Най-лесния ориентир е че след като се мине Богров, пътя прави широк ляв завой. Точно там на завоя в дясно е отбивката. Внимателно, щото са две една до друга - първата е някаква фалшива, втората е истинската. След това се кара около 20-25 километра и на отбивката за Горна Малина се завива в дясно. Преминава се през цялото село и се продължава направо. След около 5 км е село Белопопци. Минава се през селото и след около 1-2 км е самия язовир. Той е до сами пътя - в дясно, вижда се от пътя и не може да се сбърка. От лява страна на пътя има поляна, която го играе и паркинг. Има кебапи бири-мири, абе чудна работа.
Ей така изглежда язовира сниман от стената:



Като цяло язовира представлява правоъгълник. Местата за риболов са основно откъм пътя - цялата дълга страна. От другата страна е гора и местата са силно ограничени, но за сметка на това там е по-дълбоко. Чат пат има ентусиасти, които ловят от стената, не знам с какъв успех. Моето любимо място е около този фургон, само че от другата му страна:



Сега за риболова в събота. Ми тегав си беше. Много вятър много чудо. Имаше много щекари и видни съзтезатели, които показаха класа:



Аз се помъчих със щеката, после с мача и най-накрая с директната 6-ца дръпнах някоя и друга бабушка. Имах и нещо едро на щеката, извади целия ластик и се се откачи. Направи ми линията на малка топка на върха на топсета. С една ножичка просто я отрязах и това беше :)

Следващия път дано имам повече късмет.

1 comment:

Unknown said...

здравейте от екипа на
http://www.ribolov.bg/

ако желаете да споделите вашите риболовни преживявания и на нашият сайт