Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5584089 www.bgdnes.bg

Шараните изгладняха

На "Искър" и "Доспат" вече разпънаха въдиците за нещо трофейно

Юни е един от най-добрите месеци за риболов на едри шарани. Тези миролюбиви риби вече са хвърлили хайвера си и им остава да мислят единствено за ядене. Сега условията за това са абсолютно оптимални. Водата е с перфектната температура и все още достатъчно богата на кислород. Едрите риби са изгладнели!
От вчера реките и язовирите в цялата страна са разрешени за любителски риболов. Беше вдигната и последната забрана, която касаеше височинните водоеми, намиращи се на надморска височина над 500 метра. Именно там е и най-големият шанс за улов на нещо наистина трофейно.
До този момент рибите бяха оставени в пълно спокойствие, за да извършат брачните си задължения. Водата в тези езера все още е достатъчно хладна и рибите се придържат и хранят в по-плитките зони. Още от четвъртък дънни въдици за голям шаран са заложени по бреговете на два от най-големите ни язовира - "Искър" и "Доспат".
Информатори на "България Днес" потвърдиха, че вече са хванати и първите шарани след забраната. Засега все още никой не се е похвалил с екземпляр над 10 килограма, каквато е голямата цел на всеки шаранджия. На "Доспат" тези риби се търсят в района на бреговете под село Сърница. Въдиците се вкарват поне на 150 метра от брега. Задължително примамката се монтира "на косъм". На "Искър" подходящи са местата в Шипочанския залив, както и около Филмовата къща. Големите шарани се хващат на протеинови топчета или на няколко сурови царевични зърна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама